Min blogglista

torsdag 25 januari 2018

Lätta ditt hjärta

Den tredje delen i Karin Wahlbergs romanserie har titeln  "Lätta ditt hjärta" och handlar om människorna kring lasarettet i den fiktiva småstaden Ekstad under 1950-talet.
På sätt och vis en kollektivroman men också en nostalgitripp till en tid som ligger i det nära förflutna.
    Sjuksköterskebristen, den eviga, har nått även Ekstad. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning även om hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen?
   Lilla Marianne som bara går i andra klass oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne. Och Nancy, som är etablerad läkarfru, får en ny och oväntad karriär.
   Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och stolt och andaktsfull stiger hon in på Allmänna BB i Stockholm för att börja sitt första riktiga arbete som barnmorska. Hon vill vara en person som kan göra skillnad för andra människor. Hon ser till och med fram emot att få arbeta över. Hon anar inte att ödet har överraskningar i beredskap.
 Språket är tidstypiskt och hemtrevligt och sjukhusscenerna är trovärdiga. En trivsam berättelse om kvinnoliv på 50-talet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar