Min blogglista

tisdag 30 januari 2018

London på 50-talet

  "Barnmorskan i East End " av Jennifer Worth (1935 - 2011) är en rolig och gripande skildring från efterkrigstidens London. Den ligger också till grund för den BBC-serien som visades för inte så länge sen.
   Boken bygger på författarens egna erfarenheter. Som ung nyutexaminerad barnmorska kom Jennifer Worth på 1950-talet till ett nunnekloster i Docklands i Londons East End, ett område som på den tiden mestadels beboddes av mycket stora och fattiga familjer. Preventivmedel var i princip okänt, husen var trånga och slitna och nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
    Särskilt för kvinnorna var livet svårt. Medan deras män arbetade nere i hamnen fylldes dagarna av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel. Förlossningarna skedde under mycket enkla förhållanden i det svaga skenet av en lampa som när som helst kunde slockna.
    För Jennifer, som kom från en skyddad medelklassfamilj, blev det ett chockartat möte med fattiga människors livsvillkor. Hon förfasades över smutsen och stanken, och de enorma barnhorderna. Men som barnmorska kom hon människorna nära och hon lärde sig att älska och beundra den livsvilja och humor som trots allt frodades i misären.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar