Min blogglista

lördag 27 januari 2018

Med olyckligt slut

Få kärlekshistorier har varit så omtalade och gett upphov till så många rykten som den mellan den svenske adelsmannen Axel von Fersen och den franska drottningen Marie-Antoinette.I "Axel von Versen och drottning Marie-Antoinette" berättar Margareta Beckman, än en gång, om den olycksaliga romansen.
   Här finns alla de ingredienser som väcker intresse och skapar evig ryktbarhet: omöjlig kärlek, ädelmod, skönhet, ofattbar rikedom och makt, revolution och ond bråd död.Bådas liv slutade våldsamt, drottningen halshöggs och Axel lynchades till döds på öppen gata i Stockholm - medan poliserna såg på.
  Axel von Fersen kom från en av Sveriges allra finaste familjer och var en exceptionellt stilig man. Marie-Antoinette var drottning vid Europas mest lysande hov. Deras kärlek var av det obetvingliga slaget. Boken fokuserar på relationen mellan Axel von Fersen och Marie-Antoinette. Men den skildrar inte bara deras långa kärlekshistoria, utan är också en spännande och annorlunda skildring av franska revolutionen ur den franska kungafamiljens perspektiv. Axel von Fersen var verklighetens Röda Nejlikan och lyckades nästan rädda kungafamiljen undan giljotinen.
   Det här är första gången någonsin som en forskare har fått tillstånd från franska riksarkivet att läsa Marie-Antoinettes kärleksbrev i original.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar