Min blogglista

fredag 19 januari 2018

Midvinter och hemligheter

 Tove Alsterdal är journalist och manusförfattare. Hon skriver dramatik för teater, radio, opera och film men också ytterst välkomponerade thrillers. Som "I tystnaden begravd".
    Det är en storslagen och svart släktkrönika med trådar tillbaka genom hela 1900-talet. Den beskriver människans längtan efter ett liv som är värt att leva och återkopplar till epoken när många norrländska arbetare begav sig till lyckolandet Sovjetunionen. För att bli grymt besvikna.
Upptakten är att enstöringen Lapp-Erik, en gång Sveriges främste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa i en by i Tornedalen. I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin kompanjon, och flyr sedan mot gränsen.
   Katrine, som just fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde och i byn Kivikangas långt uppe i norr hittar hon sanningar som tystats ner i generationer. Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar