Min blogglista

torsdag 11 januari 2018

På jarlens tid

Dick Harrison har skrivit ett antal böcker om medeltiden, av vilka den stora krönikan och digerdöden, Stora döden, fick Augustpriset år 2000. 
   I "Jarlens sekel" tar han sig bakåt i tiden, till 1200-talet då Sverige stiger fram ur historiens mörker. Seklets ledande gestalt var riksjarlen Birger Magnusson, en man som numera betecknas som Sveriges förste verklige monark. Med hård hand enade han riket och krossade alla som satte sig emot honom. Av allt att döma var det också han som grundade staden Stockholm.
  I den här boken möter vi Birger Jarl, hans son Magnus Ladulås och andra kungar och stormän på 1200-talet. Men de är bara en del av den historia som Harrison berättar. I hans detaljrika rundmålning träder århundradet fram i helfigur. Här beskrivs dramatik och intrigspel kring makt och rikedom. Vi får följa hur det svenska riddarväsendet uppstod, men också hur livet levdes av vanliga människor på gårdar och i torp. Vad 1200-talets människor trodde på och vad de visste om sin omvärld, vad de fruktade mest och vad de ärade, hur deras vardag såg ut, vad de åt och drack och vilka ritualer som omgav födelse och död.
    Det här är den första stora populärvetenskapliga boken om det svenska 1200-talet och Harrison visar att han är en ledande medeltidshistoriker. Boken finns också i pocket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar