Min blogglista

fredag 12 januari 2018

Till flydda tider

Jessie Burton gjorde stor och välförtjänt succé med debutromanen "Miniatyrmakaren" med handlingen förlagdtill holländskt 1600-tal. I sin andra roman, "Musan", håller hon sig också till det förflutna men nu är det engelskt och spanskt 1900-tal som gäller.
    Det är  1967 och Odelle Bastien har haft svårt att etablera sig i London sedan hon flyttade från Trinidad fem år tidigare. Men plötsligt har hon erbjudits jobb som sekreterare till den glamourösa galleristen Marjorie Quick. Genom Marjories vänskap blir Odelle medveten om en potential hos sig själv som hon inte trodde fanns. Ändå förblir Marjorie ett mysterium för henne. Och i ännu högre grad när ett stort, försvunnet konstverk – som också det bär på en hemlig berättelse – en dag levereras till galleriet.
   Läsaren förflyttas till Spanien, 1936 och Olive Schloss, dotter till en berömd konsthandlare, är en ung kvinna som på allvar börjat utforska sina ambitioner. Till hennes familjs paradis anländer en dag den revolutionäre konstnären Isaac Robles och hans halvsyster Teresa vilket får explosiva och förödande konsekvenser.
    Det är en roman om två kvinnor i olika tider där tidsperspektiven blandas. En magnifik, fängslande historia om ambition, identitet och besatthet.
 

1 kommentar: