Min blogglista

måndag 8 januari 2018

Vår tids moralism

   På omslaget till Moa Herngrens nya roman "Tjockdrottningen" finns bilden av en riktigt fet rumpa. En sådan som konstnären Rubens älskade att måla av på 1600-talet. Men det är andra
tider nu, fetma anses inte vara vackert.
  Och Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket.
   Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet. Annie dras med i hypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vänner. Men inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak, men så småningom hittar hon sig själv och den stora kärleken visar sig där hon minst anar det.
   "Tjockdrottningen" är på ytan en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse.Hon är bra på att avslöja moralismen som som blommar så ohämmat i sociala medier och som så lätt slår över i förakt.

1 kommentar: