Min blogglista

tisdag 27 februari 2018

Ekmans vassa drift

    Vet inte om jag ska börja tro på tecken....men när Kerstin Ekmans roman "Grand final i skojarbranschen" fullkomligt kastar sig ur hyllan måste det betyda nåt. Tror jag.
    Så jag tipsar om den - har ni läst den förr så läs om den. Det håller den för. Detta är Ekman på sitt bästa och mest satiriska humör där hon klär av förlag och författare de dubbelroller som spelas.
    När den välkända författaren Lillemor Troj en dag finner sig läsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner men i årtionden varit djupt beroende av varandra.
   När man slår igenom litterärt är man en cirkushund som hoppar genom en ring med pappskiva. Hepp! Det vet Lillemor för det är hon som har hoppat. Men hon har hela tiden vetat att en författare är ett dubbelhövdat monster. Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror är Lillemor Troj.
    Ekmans nya roman är en lek med autofiktionens form och en vass skildring av det litterära livet. Men först och främst är den en berättelse om två mycket olika kvinnor, från femtiotalet och fram till idag, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.Roligt har man definitivt i dessa damers sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar