Min blogglista

söndag 11 februari 2018

I de bästa kretsar

   " En spricka i kristallen" är en inträngande och smärtsam romanskildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Cecilia Gyllenhammar har skrivit en starkt drabbande roman om makt och vanmakt, utanförskap och tillhörighet.
   Gyllenhammar, tidigare von Krusenstjerna, är författare och debattör. En spricka i kristallen är hennes debutroman och kom för ett tiotal år sedan och finns som pocket.
   I Suss familj har framgång och makt alltid varit självklara attribut. I bakgrunden tronar en dominerande morfar och i Suss egen familj styr en kylig mor. Men det är runt den dyrkade fadern, den framgångsrike företagsledaren, som allting kretsar. Suss växer upp som den felande länken i denna utifrån sett lyckade familj där fasaden aldrig får flagna och där sammanhållningen är A och O.  
    Snärjd i dess garn har hon som vuxen haft svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och med sin nya. Det hela utvecklar sig efterhand till en kraftmätning där Suss till slut tvingas välja sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar