Min blogglista

måndag 5 februari 2018

Många kvinnoröster

    Eva Helen Ulvros är professor i historia vid Lunds universitet. Hon har skrivit en rad uppskattade böcker om kvinnohistoria och den senaste är  "Kvinnors röster" som ger en levande inblick i den stora samhällsomvandling som Sverige genomgick från sent 1700-tal till tidigt 2000-tal, med fokus på kvinnors möjligheter.
   Genom kvinnors egna röster; personliga brev och dagböcker, memoarer och intervjuer, möter vi tretton fascinerande livsöden, som samtidigt speglar Sveriges historia. Förändringar i samhället ger boken dess inramning och knyter samman de olika livsödena. Här finns rika och fattiga, starka och svaga och ett tvärsnitt av samhället.  Psalmdiktaren Lina (Carolina) Sandell är en av de tretton kvinnorna. En annan är Inga Blomqvist, en ganska typisk arbetarkvinna från 1900-talet.
   Jag hoppas att boken når unga människor så de får en inblick i vilka livsvillkor som gällde i det förflutna. De personliga berättelserna gör det lätt att ta till sig innehållet och engagera sig. Och boken visar med all önskvärd tydlighet att kvinnors historia är värd att berätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar