Min blogglista

tisdag 20 februari 2018

Stillheten en lyx

 Den norske äventyraren Erling Kagge ställer tre frågor – och ger trettiotre försök till svar i boken "Stillheten i tidens larm - glädjen i att stänga världen ute".
Frågorna han söker svar på är: Vad är stillhet? Var finns den? Varför är den viktigare än någonsin?
   Börjande med ett middagsbordssamtal med sina döttrar går svaren på frågorna via hans fantastiska resor; ensam på skidor till Sydpolen, vandrande i New Yorks underjordiska tunnlar, seglande över Atlanten eller klättrande på Brooklyn Bridge i soluppgången.
     Även då han har varit utsvulten vid Nordpolen eller vandrat längs stora trafikleder genom LA har han kunnat finna stillhet som skapar meningsfullhet och glädje. Den finns i allt från naturen, i poesin, musiken, konsten, filosofin, yogan och kärleken. Vi har den i oss själva och vi kan skapa den när vi vill, under en promenad, i sängen, i bilen eller var som helst – men den kommer inte av sig själv, vi måste skapa den varje dag.
    Stillhet är en exklusiv lyx, som är gratis blir hans slutsats. Han anknyter till den nya tidens gissel: den ständiga uppkopplingen som förstör alla försök att hitta essensen i livet. Han citerar filosofen Heidegger som spådde att vi kommer att ge upp vårfrihet i ivern att utnyttja ny teknologi. Och vi är där nu. Det är därför det är viktigt att ta sig tid att läsa Kagges 140-sidiga bok. Den ger tankekraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar