Min blogglista

onsdag 28 mars 2018

Okända fakta från känt krig

Historien är fylld av sådant som oförtjänt har förblivit okänt, glömts bort eller gallrats bort .I "Okända fakta om andra världskriget" av  Niclas Hermansson och Peter Ryberg finns bland annat historien om Röda arméns experiment med radiostyrda stridsvagnar, drottning Elizabeths tid som mekaniker i lottakåren och björnen som tjänstgjorde i ett polskt förband. 
     Författarna till boken är två gymnasielärare med ett brinnande intresse för historia. I sin bok vill de uppmärksamma ämnen och händelser kring andra världskriget som oförtjänt har fallit i historiens glömska. En del okända fakta har fått sin plats i boken för att det kunde ändrat historiens gång: Hade exempelvis Storbritannien och Förenta staterna valt att fullfölja sina planer att attackera Sovjetunionen 1945 hade efterkrigstidens historia sett radikalt annorlunda ut. Andra okända fakta har författarna tagit med för att det hjälper oss att förstå andra världskrigets komplexa konflikt bättre: Nazisternas mardrömslika planer för Östeuropa ger oss en förståelse för vad som verkligen stod på spel.
   Ytterligare okända fakta har de tagit med helt enkelt för att mänsklig anständighet säger oss att det inte får falla i glömska: Den holländska motståndskämpen Jannetje Johanna Schaft förtjänar evig hågkomst för sitt oförskräckta motstånd mot övermakten och lägerdoktorn Aribert Heim förtjänar evig skam för sin grymhet mot försvarslösa fångar.
   Ett lättläst bok som är svår att lägga ifrån sig. Fast man trodde att man visste allt om detta krig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar