Min blogglista

lördag 28 april 2018

Ett mörkt kapitel

 "Slaveriets historia" i storpocket är en komprimerad och uppdaterad version av Dick Harrisons trilogi om slaveri som gavs ut under åren 2006 - 2008. Boken är unik i sitt slag, och dessvärre ännu brännande angelägen.
   Harrison är professor i historia och prisbelönt författare, är nu aktuell med en bok om ett ämne som berör honom djupt. Det handlar om en av världshistoriens största tragedier, en tragedi som tyvärr är långt ifrån avslutad. Nämligen företeelsen slaveri.
   I den här viktiga boken skildrar han på ett levande och närgånget vis uppkomsten och utvecklingen av slaveri. Han ger en en fullständig, modern och unik överblick, från forntidens ofria arbetare till dagens trafficking.Ingen som läst boken kan hävda att man inte förstod omfattningen av slaveriet.
Vårt nuvarande västerländska samhälle är faktiskt ett av få samhällen i världshistorien som inte anser att slaveri är något helt naturligt.
     Det i särklass vanligaste i alla historiska samhällen även det svenska har varit att slaveri är funktionellt och socialt acceptabelt: vissa förtjänar att leva i ofrihet.Så såg man på trälarnas lott i Norden under vikingatid och tidig medeltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar