Min blogglista

tisdag 3 april 2018

Idyllen som rämnar

   Det var länge sedan jag läste Wiliam Goldings klassiker "Flugornas herre" men en förnyad bekatskap gör att boken känns nästan som ny.   
   Efter ett flyghaveri kastas en grupp pojkar mellan sex och tolv år iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslorna och väljer anförare. Deras tillvaro kan bli paradisisk med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång. Men snart tar leken en annan vändning: skräcken kryper över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna och det som kunde varit ett spännande sommarlovsäventyr blir en hetsjakt där fruktan och grymhet dominerar.
   Jack och Ralph är huvudkaraktärerna och Ralph är den person man först får lära känna i boken, han är en av de äldsta pojkarna på ön. Ralph är också den som först blir utsedd till hövding över pojkarna på ön, Jack blir därför lite avundsjuk på honom, men Ralph bestämmer att Jack får ansvaret för jakten och en grupp pojkar som ska vara hans jägare. Redan från början är det som att de två pojkarna tävlader med varandra.
Deras symboliska värde för mej är gott och ont. Jack är från början god men förlorar förståndet och gör många hemska saker. Ralph däremot är den som fortfarande har förståndet kvar, och förstår att om de inte samarbetar är risken stor att båda förlorar.
   Det Golding har gett oss med berättelsen är en studie i hur människor manipuleras och formas, hur viljor bryts och bryts ner. Det är en bok utan illusioner men med stora psykologiska insikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar