Min blogglista

måndag 30 april 2018

Inför första maj

I "Liten bergspredikan för socialister" skriver Göran Greider det långa tal till socialdemokratin och vänstern som ska ge dem hopp och skapa möjlighet för vänstern att växa igen.
    Det innehåller de krav som Stefan Löfven borde ställa på sig själv och sin rörelse, de frågor om jämlikhet som socialdemokraterna borde driva för att ingjuta hopp i den brett definierade arbetarklassen och få förutsättningar att förändra Sverige. Det är det röda och gröna tal som Löfven borde hålla 1 maj 2018 inför valrörelsen.
   Nå, det här är inte det tal som kommer att höras i morgon men som idéhistoria är det intressant. Det återknyter till den gamla tesen att Jesus var tvättäkta kommunist, son till en byggjobbare och en man som alltid påpekade felaktigheter. Det är klassisk vänsterretorik som värmts upp och som Greider, med sedvanlig mångordighet tolkar.
   Men få politiker idag är ideologiskt förankrade, från vänster till höger lyser idealen med sin frånvaro. Det är vardagsfrågor och plånboksfrågor som engagerar, inte de olika nyanserna av socialism. Men om man vill komma i stämning för en röd första maj är det här passande läsning....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar