Min blogglista

tisdag 24 april 2018

Ingen barnlek precis

   Många deckarvänner gillar Alan Bradley och hans brittiskt småputtriga deckare om den odrägliga flickan Flavia de Luce. Har man inte testat dem så föreslår jag att ni gör det. Till exempel "Mord är ingen barnlek" som är den sjunde Flavia-boken på svenska. BBC ligger i startgroparna för att göra en teveseria av böckerna också.
  Det är 1950-tal på ett tämligen förfallet gods på Englands landsbygd. Där bor den brådmogna Flavia de Luce, med en hjärna skarp som en knivsegg. Hon älskar det kemilaboratorium hon fått ärva efter sin döda mor. Speciellt fascinerad är hon av gifterna som kommer väl till pass i de raffinerade hämndaktioner hon vill iscensätta när hennes två äldre systrar gör livet surt för henne.
    Men dag kommer en berömd dockteater till byn. Den leds av Rupert Porson, rikskänd tv-kändis. Man upplåter byns kyrka åt teatern, men det vill sig inte bättre än att Porson bränns till döds i ett elektriskt haveri mitt under en föreställning.
    Flavia förstår genast att det inte rör sig om en olyckshändelse. Med sina barnsliga men listiga frågor får hon människor att berätta om länge gömda hemligheter. Hur kommer det sig att en gammal tysk krigsfånge var närvarande både nu och när man hittade en femårig pojke hängd för många år sedan? Vad har byns kyrkoherde för koppling till händelserna? Och den tokiga kvinnan som bor i skogen - hon vet något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar