Min blogglista

onsdag 25 april 2018

Selmas tre självbiografiska

 Mårbackasviten, som består av tre böcker - Mårbacka (1922), Ett barns memoarer (1930) och Dagbok (1932) är Selma Lagerlöfs självbiografiska böcker som alla består av korta berättelser med utgångspunkt i barndomshemmet i Värmland. Alla tre finns nu samlade i en pocketvolym som kom ut i fjol och med förordav Lisbeth Larsson.
    På sätt och vis är dessa böcker de mest realistiska hon skrivit, åtminstone till det yttre. Här finns också många av de sällsamma historier som hon hört berättas, och flera gestalter och händelser kan kännas igen från hennes romaner. Vilken som är den ursprungliga versionen låter sig inte alltid listas ut - även självbiografin och dagboken formar sig till litterära verk.
   Herrgården Mårbacka ägdes av Selma Lagerlöfs släkt under flera generationer, men i mitten av 1880-talet blev man tvungen att sälja av ekonomiska skäl. Tack vare sina framgångar lyckades Selma Lagerlöf köpa tillbaka gården, som idag är ett välkänt museum över henne
   I Mårbacka, utgiven 1922, deklarerar hon:"Om en vill bli författarinna, så får en lov att vara tacksam och glad för allt, som händer en. En får vara nöjd, också om en skulle råka ut för sådant som är tråkigt och svårt, för annars skulle en inte längre fram kunna beskriva hur det känns att vara olycklig.".



1 kommentar:

  1. Läste alla tre böckerna för rätt många år sen. Tyckte mycket om dem. Gillar man hennes romaner ska man absolut läsa Mårbackastrilogin.

    SvaraRadera