Min blogglista

söndag 22 april 2018

Vikingakvinna på riktigt

 Jag skrev förra veckan om Catharina Ingelman-Sundbergs roman "Vikingablot" som getts ut som pocket. Det är bra för romanerna är sedan länges slutsålda. Fortsättningen på den är"Vikingasilver" och "Vikingaguld", alla med koppling till Birka.
  Nu finns också den
fristående"Vikingafurstinnan" utgiven och den handlar om en kvinna som funnits i verkligheten.
   Det är oroliga tider i Norden och vikingafurstinnan Ingegerd och Olav den Helige ska gifta sig. Men Ingegerds far, Olof Skötkonung, motsätter sig bröllopet – han och Olav ligger i fejd med varandra och Ingegerd tvingas därför att resa till Rus för att äkta Jaroslav den Vise, en äldre man hon aldrig tidigare mött. Stormännen hotar med uppror och Norge med krig. Ingegerd befinner sig mitt i stormens öga.
    Denna roman berättar om en spännande tid med politiska förvecklingar mellan dåvarande Norge, Sverige och Ryssland i början av 1000-talet. Ingegerd Olofsdotter blev Sveriges första helgon och hon var en av våra första kvinnliga offentliga personligheter. Ingelman-Sundberg väver skickligt samman trådarna kring hennes öde och skildrar en inflytelserik kvinna i en tid då maktfullkomliga män härskade över Norden.

1 kommentar: