Min blogglista

fredag 4 maj 2018

Alma blev roman

Merete Mazzarella är född år 1945 i Helsingfors och som diplomatbarn berest. Sitt yrkesverksamma liv har Mazzarella undervisat i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, som professor åren 1998-2008. Hon är också en flitig författare, precis som Alma Söderhjelm (1871-1949). Nu har Mazzarella skrivit en roman om Söderhjelms liv, "Alma - en roman".
  Perspektivet är en åldrande och bitter Alma  som ser tillbaka på sitt liv. "Jag skulle kunna hoppa ner från balkongen" , tänker Alma på badhotellet i Saltsjöbaden. Hon är inte där för att bada, utan för att hon är gammal och sjuk. Hennes svenska vänner betalar vistelsen.
     För länge sedan, på 1890-talet som ung studentska i Helsingfors, kallades hon Söderskälm av sina kamrater. Hon som ingenting såg ut men som alltid hade ett rappt svar på tungan.
    Alma handlar om en ung flicka i en stor syskonskara som blir Finlands första kvinnliga professor. Hon blir också en enastående produktiv och populär författare och omger sig med en färgstark umgängeskrets av kändisar. Bland vännerna finns Mauritz Stiller, prins Wilhelm, Hjalmar och Stina Bergman.
    Sköterskorna på badhotellet har ett kall och Alma undrar om också hon hade ett
. Den mest brännande frågan är om det hade gått att kombinera med äktenskap och familj. Kärlek har inte saknats i hennes liv, men den har  alltid varit villkorad och hon har för det mesta varit den andra kvinnan. Alma var dotter, syster, universitetslärare, vän och älskarinna. Men var det nog?
   Undertexten i romanen är att nutidskvinnan också bör ställa sig den frågan även om inte vi, som Alma, måste ansöka om dispens från sitt kön för att få studera....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar