Min blogglista

söndag 6 maj 2018

Perfekt ung man?

   I den första biografin på svenska tecknar den franska politiska journalisten Anne Fulda ett fascinerande porträtt av Frankrikes nya president. "Emanuel Macron - en biografi" heter den på svenska, på franska har den undertiteln "en så perfekt ung man".
     Emmanuel Macron, som växte upp i en läkarfamilj, var en brådmogen pojke som väckte omgivningens uppmärksamhet med sin intelligens och sociala förmåga. Vägen till presidentposten gick via elitskolor, investmentbanker och rollen som ekonomiminister. År 2016 bröt han sig loss från socialistpartiet för att inleda sin egen kampanj och bygga upp sin politiska rörelse. Den unge Macron vann en klar seger med sin politiska rörelse En marche!. Rörelsen stod för någonting helt nytt där det inte längre handlar om att samla högern eller vänstern utan om att samla fransmännen. Och Frankrikes presidentval i maj 2017 blev ett ödesval.
  De franska väljarna ställdes inför två kandidater med helt olika visioner om landets framtid: på ena sidan den socialliberala EU-vännen Emmanuel Macron, på andra sidan den högerpopulistiska EU-motståndaren Marine Le Pen.
    Fulda följde presidentkampanjen på nära håll samtidigt som hon skrev sin biografi. Resultatet har blivit en inkännande skildring av en dynamisk ledargestalt, som snabbt går från ord till handling. I ett specialskrivet kapitel för den svenska utgåvan analyserar hon även Macrons första tid vid makten.  Just nu befinner han sig i stark motvind. De
traditionellt starka franska facken har mobiliserat mot Macron den här våren, hur det hela avlöper återstår att se. Fransk politik är full av överraskningar.




1 kommentar:

  1. Ännu en intressant bok. Han gjorde mig nyfiken när han blev vald, jag skulle gärna läsa boken om honom.

    SvaraRadera