Min blogglista

torsdag 3 maj 2018

Underbart kuslig

  Ibland bara stämmer allt. Som med C J Tudors debutdeckare "Kritgubben" - The Chalk Man - som just kommit på svenska. Författaren lever i Nottingham och romanen utspelas i en nordengelsk miljö. På omslagsfliken berättar hon att Ghostbusters är hennes favoritfilm.
    Här finns intrig, enkel men intrikat, miljö, stänk av övernaturlighet och ett gott berättarhumör. En av de bästa debutböcker jag läst på länge. Håller med den brittiska recensent som skrev: Om du bara ska läsa en deckare i år se till att det är denna!
    Det började 1986, på tivolit, dagen efter olyckan. Det var då den 12-årige Eddie träffade mr Halloran - Kritgubben. Det var han som gav Eddie idén om kritfigurerna: ett sätt att skicka hemliga meddelanden till vännerna.
   Det var roligt ända tills att kritfigurerna ledde dem till en död kropp.
    Du kan känna den i skogen, på skolgården och i lekparken; du kan känna den i husen och på uppfarterna. Du kan känna den på de flesta platser i den lilla staden Anderbury. Rädslan att något eller någon iakttar dig. Trettio år senare, 2016,när Eddie tror att det förflutna ligger långt bakom honom, får han plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur.
   Så kommer historien att upprepa sig? Var spelet egentligen aldrig över?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar