Min blogglista

tisdag 19 juni 2018

Othello på skolgård

   I "Nykomlingen" har Tracy Chevalier - hon som skrev Flickan med pärlörhänget - förflyttat Shakespeares klassiska tragedi Othello till en skolgård i en Washingtonförort på 1970-talet, där ungdomarna både hinner bli ihop och göra slut med varandra före lunchrasten och där de ibland, utan att tänka sig för, tar efter de vuxnas smygrasism.
 När den elvaårige diplomatsonen Osei Kokote börjar i sin fjärde nya skola på sex år, där han dessutom är den ende färgade eleven, vet han att han behöver en allierad om han ska klara av ens sin första dag. Tursamt nog får han snabbt kontakt med Dee, den populäraste flickan på hela skolan.
    Men det finns en annan elev som inte står ut med att se deras nyfunna vänskap: Ian bestämmer sig genast för att krossa deras relation, till varje pris. Innan skoldagen är över kommer allt att vara förändrat för både lärare och elever.
   Romanen berättas utifrån fyra sjätteklassares perspektiv – Osei, Dee, Ian och hans motvilliga flickvän Mimi – och Chevalier har åstadkommit ett laddat drama, om vänskap utmanad av svartsjuka, mobbning och svek.
   En roman som förtjänar många läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar