Min blogglista

söndag 10 juni 2018

Strindberg i kortform

   Säg August Strindberg och folk tänker på romaner och skådespel. Men han skrev också i mindre format, som noveller. Fyra av dem har samlats i volymen "Ensam" som finns i pocket.
    Ensam är en av Strindbergs mest lästa noveller, Ett halvt ark papper likaså. Denna utgåva innehåller också Betraktelser på kyrkogården, som han skrev i Paris under samma period som sin roman Inferno. Den fjärde novellen, Samvetskval, är en berättelse om en officer som tar ställning mot krig och för neutralitet och en europeisk gemenskap.
    1912 dog August Strindberg 63 år gammal. Han hade varit gift tre gånger och fick fem barn. Det sista äktenskapet var med den unga norska stjärnskådespelerskan Harriet Bosse. De träffades efter att Strindberg återvänt efter sin 15-åriga landsflykt i Europa. De två välkända novellerna tillkom under deras korta äktenskap.
  .Den här utgåva innehåller också två essäer där psykoanalytikern Per Magnus Johansson läser två av novellerna och med sitt speciella seende tar till sig August Strindbergs många tankar kring ensamhet och samvetets starka kraft.
   Novellerna visar giganten från en annan sida och klassiker är till för omläsning. Och sommaren är en bra omläsningstid.

1 kommentar:

  1. Jag har endast läst Fröken Julie av Strindberg innan, men det här verkar intressant!

    SvaraRadera