Min blogglista

måndag 23 juli 2018

En ny Frida-biografi

   Det är åtminstone 25 år sen det kom en biografi på svenska över den egensinniga konstnären Frida kahlo. Därför fyller konstvetaren Hayden Herreras nya bok, som kommit på svenska nu, ett behov. "Frida Kahlo - en biografi" heter den.
    I denna magnifika bok går hon på djupet i den fascinerande och sprakande historien om Frida Kahlo, en av världens mest ikoniska konstnärer och människor. Här beskrivs hennes barndom i Mexiko City under den mexikanska revolutionen. Hennes fascination för mexikansk folklore och kultur. Samröret med kommunisterna.
     Det stormiga äktenskap med konstnären Diego Rivera abalyseras liksom hennes många kärleksaffärer och den tragiska olycka som skadade henne för livet och gjorde att hon aldrig kunde få barn. Boken är rikt illustrerad med foton och målningar - en bok som är oumbärlig för alla som är intresserade av Frida Kahlo.
  Författaren är en amerikansk konsthistoriker och författare. Hon har tidigare skrivit biografier om Henri Matisse och Mary Frank och hennes texter har publicerats i bland annat New York Times.
   På ett imponerande sätt skär hon sig igenom myterna och ge oss en bild av denna sagolika kvinna utan att hon avförtrollas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar