Min blogglista

fredag 20 juli 2018

Klassikertips

   Bokutgivningen snurrar i ett högt tempo och vilken dag som helt kommer de första nya böckerna i höstens utgivning. Sedan blir de fler och fler, mycket ska ut till bokmässorna. Därför är det skönt att gå tillbaka till gamla favoriter, som Pär Lagerkvist, som alltid har någonting att säga.
   Som romanen "Barabbas", som handlar om rövaren som döms till döden, men som benådas då Jesus från Nasaret korsfästs i hans ställe. Händelserna på Golgata ger Barabbas ingen ro och han blir en grubblande enstöring.
    Romanen fick stort genomslag när den utkom 1950 och sägs vara avgörande för att Pär Lagerkvist året efter tilldelades Nobelpriset i litteratur. På 165 sidor lyckas Lagerkvist belysa viktiga existentiella sidor som aldrig blir omoderna. Man kunde önska sig att fler tog efter den knapphändiga stilen, idag pladdras det alldeles jämmerligt i modern prosa.
   Till fyrtioårsminnet av Pär Lagerkvists död  inledde Brombergs förlag ett stort bokprojekt där man under de kommande åren återutger stora delar av Lagerkvists författarskap i lättillgänglig pocket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar