Min blogglista

torsdag 9 augusti 2018

Om en judisk uppväxt

"En shtetl i Stockholm" av Kenneth Hermele är en bok   om att växa upp i en tät gemenskap. Pojken Kenneth växer upp på 50-talet i en ortodox judisk familj på Söder i Stockholm där de bor i ett halvmodernt hyreshus reserverat för fattiga judar.
   I centrum för berättelsen står pojkens omaka föräldrar: modern lever i den fromma judiska traditionen medan fadern vill erbjuda familjen ekonomisk trygghet och en pragmatisk förening av svenskt och judiskt. Hur ska pojken välja? Måste han välja?
   Pojkens liv avgränsas av judehuset, hans judiska släkt, den ortodoxa synagogan på S:t Paulsgatan, familjens uteslutande judiska umgänge, hans judiska skola. Han lever i en judisk shtetl, ett samhälle mitt i samhället.
  Det är en lagom stram bok, som varken väjer för tragiken eller den lilla framgångssagan. Som alltid med självbiografier är risken för nostalgi överhängande. Men Hermele är ingen nostalgiker. För det första får både hans egna och föräldrarnas dåliga sidor ta stor plats och det finns rum för både närhet och distans.
   Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter bakom sig. Han bor och verkar i Göteborg. Detta är hans debut som berättare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar