Min blogglista

måndag 10 september 2018

En 200-årig historia


År 2018 har ätten Bernadotte suttit 200 år på Sveriges tron, längre än någon annan dynasti i svensk historia. Samtidigt har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia varit kung och drottning längre än någon av sina föregångare.
   Därför passar det bra att Herman Lindqvists bok "Bernadotte - för Sverige hela tiden" kommer ut. En underhållande och välillustrerad bok om de kungar och drottningar som passerat under de två seklerna. Anekdoter och rykten svischar förbi i den rappt skrivna texten. Man får veta hur unionen med Norge kom till och hur den upplöstes under dramatiska former. Finland med Åland har Bernadotte-kungarna haft ett gott öga till men de har inte fått politikerna med sig när det gäller att agera.
  Ättens grundare, den Napoleons marskalk Jean Baptiste Bernadotte kom från enkla förhållanden och blev kung av Sverige och Norge. Och så märkligt är det att sedan Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung av Sverige är ätten idag den enda dynastin i världen, som genom samma gren av samma familj utan avbrott för krig och revolutioner fortsatt att vara kungar över ett fritt folk och självständigt rike i tvåhundra år.
   Herman Lindqvist berättar om ätten, om framgångar och fiaskon, om fest och vardag. Personligt, kunnigt och underhållande. Lindqvist betonar att det här är en bok för dem som inte vet någonting om Bernadotterna, den är inte riktad till fackhistoriker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar