Min blogglista

måndag 8 oktober 2018

En teaterroman

 Margaret Atwood nämner ofta William Shakespeare som en av de författare som har influerat henne mest. I romanen " Häxyngel" tar hon sig an pjäsen Stormen och bjuder på en intensiv roman fylld av illusioner och överraskningar. 
   Häxyngel är en del i den internationella serie där samtida författare tar sig an och omtolkar varsitt verk av Shakespeare.
    Den hyllade kanadensiske teaterchefen Felix ska just sätta upp sitt mästerverk - Shakespeares pjäs Stormen - när han förråds av sin rival Tony och tvingas bort från teatern. Tony lovar att få klirr i teaterns kassa genom att sätta upp lättuggad dramatik - musikaler och sånt. Sveket drabbar honom hårt och han törstar efter hämnd. Och man brukar ju påstå att hämnd är en rätt som ska serveras kall.
    I tolv år lever han isolerad och hämndlysten medan han sörjer sin bortgångna dotter Miranda. Men så skymtar Felix sin stora chans till upprättelse. Han tar jobb som teaterlärare på ett närbeläget fängelse, övertalar de intagna att väcka liv i Stormen och bjuder in representanter från regeringen att se resultatet. Och när Felix upptäcker sin rival i publiken iscensätter han en egen mullrande och högst personlig storm.
     Det här är en fiffig "ask i ask-roman" som följer Felix när han försöker överleva skammen. Det är också en rolig skildring av vad som händer i kulisserna när en pjäs växer fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar