Min blogglista

onsdag 17 oktober 2018

I landet utanför

 Nu har första delen av Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget kommit ut. "Landet utanför - Sverige 1939-40" heter den. Författaren är historiker och journalist och har skrivit biografier över Olof Palme och Dag Hammarskjöld. Han har ambitionen att skildra både det civila och militära Sverige Och han intresserar sig mycket för vad som hände i de nordiska grannländerna. Det har blivit en mastig volym på nästan 500 sidor.
   Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna.
   Så ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riks­dagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten.
 Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr under den snörika vintern.
    Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv såg ut under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare. Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget - och borde Sverige göra det? Det var frågor som politiker kämpade med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar