Min blogglista

fredag 12 oktober 2018

Ingen lycklig familj

 Sommaren 2012 hittas Eva Rausing död i sitt hem i London. Hon har legat död i sovrummet två månader i familjens lyxiga hus. Hon och hennes man, Hans Kristian Rausing, hade brottats med ett drogberoende i många år och kommit allt djupare in i beroendet.
   Nu försöker Sigrid Rausing, förläggare, författare och syster till Hans Christian, förstå vad som hände med familjen. Boken "Malström", som kom på engelska i fjol, är en gripande historia om missbrukets natur men också en lyrisk och fragmentarisk memoarbok."Förr trodde jag att de flesta olyckliga beslut och misstag kunde rättas till. Nu vet jag att vissa handlingar är oåterkalleliga och leder en till landskap man aldrig kunnat drömma om" skriver hon i inledningen.
   Förhands
intresset för boken är stort och fastän författaren inte gett några intervjuer - hon vill att boken ska tala för sig - är tidningarna fulla av bildsatta berättelser om familjen. För deras historia har ju allt som kittlar fantasin. De är oerhört rika (Tetra Pak-miljonerna), idkar en mängd välgörenhet och hör till Londons finaste kretsar. Och så faller sonen ner i djupaste misär och publiken kan lyckligt sucka att "pengar gör ingen lycklig".
   Sigrid Rausing har skrivit boken för att försöka förstå vad som hände. Att sätta ord på händelser är ett sätt att hålla tankarna på plats. För alla som lever nära en missbrukare är det här lärorik läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar