Min blogglista

onsdag 24 oktober 2018

Om dolda nätverk

  Nej, det är inte bara bland människor som det finns dolda nätverk. Naturen är full av dem också. I "Naturens dolda nätverk" tar den passionerade skogvaktaren Peter Wohlleben oss med på en resa till en hemlig värld av fascinerande växelverkan och dolda samband. Möt tranor som saboterar den spanska skinkproduktionen och barrträd som skapar regn. 
   Kunnigt och nyfiket rör han sig mellan olika arter och livsmiljöer. Han berättar om varför myrorna håller bladlöss som husdjur och hur en upplyst strandpromenad kan innebära slutet för en nykläckt havssköldpadda. Det är en värld av intriger som rymmer både kärlek och ond bråd död. Ett noga avvägt system av jägare och jagade, utrotning och återkomst.
    Som när vargarna kommer tillbaka till Yellowstone och startar en kedjereaktion som får floderna att ändra sin väg genom landskapet. För naturen är full av överraskningar. Allt levande sammanflätas i ett finmaskigt och vittförgrenat nätverk som vi troligen aldrig helt kommer att förstå. Och kanske lika bra det - då kan vi fortsätta att förundras. Samtidigt finns det mycket att lära, upptäcka och värna om.
  I naturens kretslopp är balansen skör och Wohlleben visar  tankeväckande exempel på vad som händer när allt börjar gå i otakt. Som det gör när man börjar plantera in nya arter i en miljö. Konsekvenserna kan bli förödande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar