Min blogglista

lördag 24 november 2018

En furste bland furstar

   Till flydda tider återgår min tanke än så gärna - skrev Runeberg.
    Och visst kan väl tanken dras mot det förgångna, som när man läser Olle Larssons färska biografi om Gustav Vasa. Den heter "Gustav Vasa - en furste bland furstar" och målar ett heltäckande om inte smickrande porträtt av Sveriges landsfader.
   Han var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till det moderna Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa även om han själv aldrig kallade sig något annat än Gustav Eriksson. 
    Gustav Vasas liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven. Det var krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. Många såg honom ju som en uppkomling, både utomlands och i hemlandet.Han var begåvad på att marknadsföra sig själv och sina idéer och få kungar har kunnat påverka historien om sig själv och hur den berättas som Fustav via Peder Svarts krönika. Här finns alla myter som lever kvar ännu i våra dar. Som den om Vasaloppets ursprung, till exempel.
   Som en röd tråd genom boken löper Gustav Vasas ständiga strävan efter att stärka sin legitimitet. Han var en uppkomling som störtat en krönt konung från tronen. Det gällde därför att visa att han var en furste bland furstar.  Olle Larsson har tidigare skrivit ut en heltäckande svensk historia och har lärt sig hur man komprimerar utan att bli obegriplig. Genom hans flyhänta penna väcks Vasas gestalt på nytt till liv. Med högt tempo bjuds man med på en spännande färd i 1500-talets Sverige.  

3 kommentarer:

  1. Det låter som en perfekt bok för mig att önska mig i julklapp. Komprimerat utan att bli obegripligt låter bra.

    SvaraRadera
  2. Jo, men han är bra på att få fram sammanhang utan pekpinnar. Jag gillade den. Hoppas tomten ger dig boken!

    SvaraRadera
  3. Bra att denna gigantiska Vasa kommer fram i nytt ljus. Såg en tv-intervju med författaren lät som intressanta aspekter på makt och högfärd.

    SvaraRadera