Min blogglista

fredag 16 november 2018

Julroman om ensamma

 "Allt under himmelens fäste" av Maria Hamberg är en vacker och varm roman om två ensamma människor som sakta finner förtroende för varandra och blir vänner - en modern julsaga.
       Ingvar är en av de ensammaste människorna i världen. Han har levt mycket nära sina föräldrar och nu när de dött och lämnat honom ensam har han bara sin lägenhet och sitt monotona jobb. Han vaknar. Går till jobbet. Minns sina döda föräldrar.Och det är i stort sett allt.
   Men en dag står Ivana utanför hans port. En frusen tonårstjej som inte verkar veta vart hon ska ta vägen. Hem kan hon i alla fall inte gå. Det blir början på en ordlös gemenskap över åldersgränserna.
   Ronmanen är en svidande stark studie i ensamhetens och utstötthetens psykologi men också en saga om att vänskap finns där den är som minst väntad

   Det är en kort roman om ett brännande ämne. Ensamhet. För aldrig har människor varit ensammare än nu i all välfärd. Hamberg fångar omfattningen av den moderna ödsligheten men också det storslagna i hur den vanliga människan försöker skapa sig mening även där ingen tycks finnas. Det är det riktigt fina med den här boken. Och den tar slut när julen kommit till Ingvar och Ivana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar