Min blogglista

fredag 30 november 2018

Upp till fjällvärlden

   "Snö" är den andra delen i en trilogi av Jakob Mjöbring om den egensinniga och tuffa polisen Katja Lyss som lämnat storstan för ett vackert och iskallt Norrland. Den första delen i serien kom i fjol och heter "Köld".
  
Katja Lyss är polis och före detta professionell friåkare med en specialtjänst inom NOA som hanterar brott med internationella förgreningar. Hennes skidsemester i Kittelfjäll strax innan jul avbryts av ett vedervärdigt dubbelmord i en renvaktarstuga långt ut i den väglösa och vackra västerbottniska fjällvärlden.
   Samtidigt som snön vräker ner och sakta men säkert suddar ut alla spår ger sig Katja ut på en jakt som tar henne från Kittelfjäll till Paris och tillbaka ut i de branta och vita vidderna. Katja försöker tyda spåren i snön som pekar såväl bakåt, mot forntiden, som in bakom kulisserna i dagens digitala värld, styrd av enorma datamängder och trångsynta algoritmer.
   I alla tidevarv verkar sökandet efter mer information vara det väsentliga, men frågan är om någon längre vet vad som är sant och vad som är falskt..
   Katja Lyss är i alla fall en intressant bekantskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar