Min blogglista

fredag 7 december 2018

Betraktelse om Hemingway

 I mitt projekt omläsningar har jag tagit mig an Nils Erik Forsgårds "Hemingway - en betraktelse. Han vill inte kalla det biografi för det finns ju redan många. I en betraktelse kan man associera mer fritt.
  2011 var det 50 år sedan Ernest Hemingway satte bösspipan mot huvudet och tryckte av i den lilla staden Ketchum i Idaho, USA. Han ligger begravd på Ketchum cemetery bredvid sin fjärde och sista hustru Mary.
   Hemingway gjorde sig känd som författare och krigskorrespondent och som fiskare, jägare och tjurfäktningsexpert - den stora macho-förebilden för unga män. Femtio år efter Hemingways död säljer hans böcker fortfarande i miljonupplagor och  flera barer och hotell och skolor runt om i världen har uppkallats efter honom. Hemingway var lätt att parodiera, men svår att imitera.
   I denna bok analyserar Forsgård arvet efter Ernest Hemingway. Han läser Hemingways romaner och noveller på nytt och besöker de platser som Hemingway en gång gjorde kända.
    Forsgård visar på den stora komplexiteten i Hemingways liv och verk och hans bok blir indirekt också en kommentar till globaliseringens mekanismer. Boken är illustrerad med Forsgårds egna fotografier och med fotografier ur Hemingwaysamlingar i USA.
   Hemingways storhet är hans stil, den garanterar hans plats i litteraturhistorien. För de där mycket unga och mycket osäkra männen som umgås med skrivardrömmar är den hemingwayska stilen en ännu större lockelse än de maskulina poserna. Problemet är bara att man inte kan härma den utan att efterapningen ter sig löjligt genomskinlig. Den enda som kan imitera den är Hemingway själv och inte ens han lyckades undgå att dra löje över sig . Hemingway blev sin stils fånge, han gjorde om den till livsstil men fann sig inte i den.

1 kommentar: