Min blogglista

torsdag 6 december 2018

Gåtor får sin lösning

Alfred Backa är tillbaka efter succén med boken Finland hundranånting. Den här gången har han skrivit "Överlevnadshandbok för finlandssvenskar" med typiska Backa-slängar.
   Nu får vi följa en ljusskygg professor på en resa genom Svenskfinland. Resan går från Kokkola i norr via Pyttis i öster till Svenskfinlands paradis, Åland. Med Folkhälsans ökända ”Vår hustavla” från 1921 som utgångspunkt försöker professorn hitta levnadsregler för den moderna finlandssvensken.  
    Han ger råd och vägledning om allt från motion till reproduktion och erbjuder ett enkelt test som ger svaret på frågan: ”Är mitt barn finlandssvenskt?”I jakten på finlandssvenskhetens kärna får alla i vår ankdamm sig en släng av sleven.
     Fakta möter fördomar när vi undervisas om Vörås raggare och pensionärer, Vasas vittu- respektive satanbälte och Ekenäs som dödens väntrum. För att inte tala om den billigare versionen av Ekenäs: Lovisa.
    Definitionen av en god finlandssvensk ringas in mer och mer och ingen går säker i denna avhandling. Följ med på en humoristisk resa genom Svenskfinland och få livsviktig information om vår folkstam. 
   Och en liten varning: ta inte den här boken på alltför stort allvar. Det lönar sig inte att skriva insändare om fenomen som dem Backa skriver om. Och han har äntligen löst gåtan med namnet på Jomala. Teorin om finska Jumala kan förkastas eftersom ingen ålänning kan finska. Namnet kommer troligen av att någon försökt säga Janne Holmén på fyllan.Så nu vet ni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar