Min blogglista

fredag 11 januari 2019

Kyliga brott i norra Finland

 Kati Hiekkapelto är en finsk deckarförfattare som fått ett internationellt genombrott med sin serie om kriminalpolisen Anna Fekete. "Kolibri" är den första boken i serien.
   Anna Fekete har ett förflutet - som barn flydde hon kriget i Jugoslavien - och nu är hon precis i början av sin karriär som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad. Hon har blivit inkastad i ett högprofilerat, till synes olösligt fall som fångat hela nationens intresse.
   Och inte hjälper det att hennes nya medelålders partner, Esko, inte ens bryr sig om att dölja sina rasistiska fördomar.
   En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Inom kort följer ännu ett mord, och allt tyder på en seriemördare, som får smeknamnet Kolibrin. Men kan Anna spåra upp mördaren innan han  slår till igen? Och i så fall: till vilket pris för henne själv?
   Kolibri är en isande mörk deckare, full av samtidsfrågor, som är svår att lägga ifrån sig - och svår att glömma. Man får hoppas att förlaget fortsätter översätta den här serien. Några recensenter tycker att hon påminner om Henning Mankell när kriminalpolisen Fekete arbetar med svåra utredningar i norra Finland, samtidigt som hon begrundar livets kärvhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar