Min blogglista

måndag 11 februari 2019

Kriminell klassiker

På årets bokrea säljer de Agataha Cristie för en billig peng. Som "4.50 från Paddington", som utkom 1957 och är en av de mest populära böckerna med den mysterielösande damen Jane Marple i huvudrollen. Boken ger prov på Christies osvikliga förmåga att iscensätta intrikata mordmysterier. För hur kan ett brott lösas när det inte finns några bevis för att det verkligen har skett?
    Det börjar med att mrs McGillicuddy inför julen reser för att hälsa på väninnan miss Marple. Men det som börjar som en avkopplande tågresa får en otrevlig vändning när mrs McGillicuddy bevittnar hur en kvinna stryps i ett förbipasserande tåg. Det finns inga andra vittnen, inget lik hittas och varken tågpersonalen eller polisen tror på hennes berättelse. Miss Marple bestämmer sig för att ta reda på vad det var som egentligen hände ombord på tåget. Och vem som är mördaren.
   En historia från en tid när tågen gick i tid och när folk inte bara glodde på sina mobiler 
   Boken är i nyöversättning av Helen Ljungmark och nu
har Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar