Min blogglista

måndag 4 mars 2019

En textil skatt

  "Tröjor och andra plagg" av Marketta Luutonen och Anna-Maija Bäckman är en bok för den som är intresserad av hantverk och textil kultur.
    Genom boken får läsaren tillträde till många museers gömmor där författarna har studerat och fotograferat ylletröjor och andra textilier. I boken kan man ta del av stickningens och virkningens historia, man får berättelser om hantverkare och produkter, användbara mönster till traditionella plagg och uppdaterade modeller med inspiration från gamla plagg. Boken innehåller ett stort antal fina och belysande bilder tagna Gunnar Bäckman.
    Författaren  Marketta Luutonen är forskare, filosofie doktor och docent inom hantverkskulturens område. Hon är intresserad av stickningens och virkningens historia och av människors förhållande till föremål.
   Korsnäströjorna, som är både virkade och stickade, är speciellt intressanta att studera enligt henne. Anna-Maija Bäckman är hemslöjdslärare och har fördjupat sig i olika handarbetstekniker speciellt inom det textila området. Hon har både anpassat traditionella handarbeten efter dagens behov och tagit fram nya modeller.
   Intressant bok eftersom man här djupdykt i österbottnisk och finlandssvensk tradition, den blir ju nästan alltid lämnad utanför i svenska och finska böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar