Min blogglista

söndag 21 april 2019

I Brunettis sällskap

   Donna Leons prisbelönta romanserie omkommissarie Guido Brunetti älskas för den levande skildringen av Venedig, familjen och maten, för huvudpersonens mix av melankoli och medkänsla, och givetvis för de fängslande intrigerna.
   Lagom till påsk fick jag tag på hennes senaste bok, som bara finns på engelska än så länge. "Unto Us A Son Is Given"heter den och handlar om en gammal mans läntan efter en son, till varje pris.
   Men den senste som kom på svenska är utgiven i fjol och heter "En fråga om tro" och den är också riktigt bra.
    Augustihettan är olidlig och Brunetti drömmer om att fly från Venedigs konstanta turisthorder. Men innan han kan ansluta till familjens semesterfirande i de svalare bergen landar ett avslöjande dokument om stadens domstolar på hans bord. En gammal vän misstänker att rättegångar systematiskt förhalas, ibland i flera år. Givetvis tjänar någon på det – frågan är bara vem.
    Samtidigt behöver kollegan Vianello hjälp av Brunetti. Hans favoritmoster har hamnat i en bedragares garn på grund av sin starka tro på horoskop. Stora summor försvinner från hennes bankkonton och hon träffar regelbundet en mystisk ”rådgivare”.Och just när semestern är inom räckhåll sker ett brutalt mord, så kommissarie Brunetti tvingas stanna i den kokheta staden för att lösa fallet. Som alltid kämpar han
för rättvisan och mot korruptionen bland kanaler och palats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar