Min blogglista

lördag 29 juni 2019

Ger kalla kårar

   Bram Stokers "Dracula" är en av skräcklitteraturens största klassiker, boken bakom den moderna myten om vampyren. Här ger Modernista ut den i svensk översättning av Sam J. Lundwall.
    Abraham  »Bram« Stoker [1847-1912] var en irländsk författare, somi dag helt och hållet är förknippad med den gotiska skräckromanen Dracula som kom 1897. Stoker använde sig av den flertusenåriga myten om vampyren, men gav gestalten den mörkt romantiska aura som den haft sedan dess. För att inte tala om det odödliga namnet, greve Dracula.
    Romanens inflytande är omätligt, i stort sett alla vampyrhistorier, i romaner, filmer, dramer, bär drag av Stokers Dracula. Historien drar igång när Jonathan Harker skickas av sin advokatfirma till Transsylvanien för att bistå en ny klient, greve Dracula, som önskar bosätta sig i England. När Harker närmar sig destinationen varnas han av främlingar för att resa till grevens borg. Snart kommer han att förstå varför.
    Det är en mastig berättelse på 450 sidor och har man anlag för att bli rädd gör man klokt i att läsa den här klassikern nu, när nätterna är ljusa. För innehållet är allt annat än ljust.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar