Min blogglista

torsdag 18 juli 2019

Bara bilden åldras

" Dorian Grays porträtt" av Oscar Wilde har kallats dandyromanernas dandyroman, en berättelse vars huvudfigur har kommit att beteckna fenomen långt utanför litteraturens gränsers. En av den engelska litteraturens stora klassiker och som jag läst många gånger.Nu har den getts ut i svensk översättning av Nils Selander.
   Roman om en vacker ung man som blir avmålad av en konstnär  och vars porträtt åldras i hans ställe. Av en äldre vän förleds Dorian Gray att följa sina begär, vilka konsekvenserna än blir, för honom själv eller andra. Trots det undkommer han alltid ostraffad. Hans målade porträtt åldras i stället och blir allt mer vanställt. Till sist står Dorian Gray inte ut längre.
   Wilde [född 1854 i Dublin, död 1900 i Paris] var en irländsk prosaist, dramatiker, essäist och poet. Hans betydelse som symbol för förföljda homosexuella i världen är omätlig. Wilde själv dömdes till fängelse och straffarbete, verken bojkottades, dramatiska uppsättningar lades ner och han smutskastades offentligt. Romanen om Dorian Gray är hans mest kända roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar