Min blogglista

tisdag 2 juli 2019

Woolf i eget rum

   "En kvinna måste ha pengar och eget rum, om hon skall kunna skriva romaner" skrev Virginia Woolf i "Ett eget rum" och chockerade samtiden - boken kom 1929 - med så omåttliga krav. Jag är inne i projekt omläsning och fick ögonen på den här tunna volymen.
   Det revolutionerande med den är tilltalet, den är skriven av en kvinna för kvinnor. Manliga läsare tvingas läsa med kvinnors ögon, i en invertering av den traditionella manliga blicken. Virginia Woolf blandade historia med berättelse och memoar, i  en bok som kom att bli en av de mest banbrytande någonsin om kvinnans roll. 
   Denna utgåva av Ett eget rum innehåller även essäerna »Att inte kunna grekiska« och »Hur skall man läsa en bok?«. I svensk översättning av Jane Lundblad. 
   Woolf (1882-1941) föddes i London. Med romaner som Jakobs rum [1922], Mrs Dalloway [1925], Mot fyren [1927] och Orlando [1928] blev hon en av modernismens förgrundsgestalter och räknas i dag till 1900- talets viktigaste författare. Som tänkare, med essäer som Ett eget rum [1929], har Woolf påverkat kvinnorörelsen i många länder. Hon och hennes syster ingick också i den så kallade Bloomsbury-gruppen.


1 kommentar:

  1. Det här är en författare som jag tänkt läsa sedan lång tid tillbaka.

    SvaraRadera