Min blogglista

onsdag 28 augusti 2019

Ett osannolikt par

  Flitige poulärhistorikern Herman Lindqvist, som är gift med en polsk kvinna och numer bor i Warszawa, skriver om den osannlika historiska gemenskapen mellan Sverige och Polen. Hans 64:e bok heter "Sverige -Polen, tusen år av krig och kärlek" och för oss genom svensk-polsk turbulens fram till dagens moderna, men politiskt omstridda Polen.
     I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för så många. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung, Johan III:s son Sigismund. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland. På 1500-talet sökte över 500 svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska riktad mot katoliker och senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt från förtryck, förföljelser och kommunism; flyktingar som berikat Sverige och satt avtryck i kultur och media.
   Polen är vårt nära grannland, ändå så långt borta för de flesta svenskar.Boken är på drygt 500 sidor och överdådigt illustrerad. Förhoppningsvis når den många läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar