Min blogglista

onsdag 14 augusti 2019

Lessing lyfts fram

Doris Lessings mångfasetterade verk är högaktuellt och angeläget i vår tid. Ändå är hon på något vis bortglömd, denna meriterade Nobelpristagare.
   I antologin "Doris Lessing - En författare i vår tid" med Ingrid Holmqvist och Anna Cavallin som redaktörer tecknas ett porträtt med många nyanser. Medverkar med texter gör Jenny Bonnevier, Anna Cavallin, Anneli Dufva, Stefan Helgesson, Birgitta Holm, Ingrid Holmquist, Ulrika Knutson, Ulrika Milles och Maria Olaussen.

 Ämnen som blir belysta är motsätt­ningar mellan kvinnor och män, barns utsatta situation, rasism, terror­ism och miljöförstöring, och med ett avancerat litterärt formspråk, engagerar och utmanar hennes texter och tvingar till eftertanke - oavsett om man håller med om den världsbild och de problemlösningar som framträder eller inte.
    Texterna i denna antologi spänner över alla år i Lessings omfattande produktion - från debuten med Gräset sjunger (1950) till självbiografierna Under huden och Vandra i skugga på 1990-talet - och kan förhoppningsvis såväl locka nya läsare till Lessings romaner och som få hennes tidigare beundrare att hitta nya infallsvinklar till välbekanta verk.
   Själv njöt jag av att läsa Ulrika Knutssons skarpa analys av "Den goda terroristen", en bok som tyvärr är lika aktuell nu som när den kom ut 1985. Underrubriken är talande: Något om kommunism, kokkonst och avloppssystemet i romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar