Min blogglista

söndag 6 oktober 2019

Lära sig skriva?


Per Christian Jersild har nått en stor läsekrets efter 50 aktiva år som författare. Med romaner som "Grisjakten", "Barnens ö"," Babels hus" och "En levande själ" har han skrivit sig in i litteraturhistorien. Han har också undervisat i Skapande svenska vid universiteten i Uppsala och Stockholm samt på Karolinska institutet.
    Efter mer än femtio år som författare har han nu samlat sina erfarenheter och skrivarråd i en handbok för nybörjare "Skriv först. Fråga sen" heter den och. den innehåller 27 kapitel om sådant som Att börja, Att välja, Tempus, Jagberättare, Dialog, Karaktärer, Arbetsvanor och sist men inte minst Att skriva eller inte skriva.
   Och en sak betonar han: det viktiga är att skriva, att låta berättelsen forsa fram. Rätta och ändra kan man göra i efterhand för ingen, absolut ingen, text är färdig från början. Så han höjer ett varningens finger för att hålla sig strikt till manualer eller knep utlärda vid skrivarskolor. Risken att de tar död på skrivlusten är överhängande. Jersilds manual är ett hanterligt format, lite över 160 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar