Min blogglista

tisdag 29 oktober 2019

Överlastad intrig

   Kjell Eriksson är en mästare i att skildra människorna långt från storstadens glam och glitter. Han  är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien. Serien om kommissarie Lindell har översatts till många språk och flera av böckerna har nominerats till Årets deckare.
   Efter att ha lagts i malpåse några år är kommissarie Ann Lindell tillbaka i "Den skrattande hazaren". Men hon har lämnat Uppsalapolisen och lever ett tillbakadraget liv som ostystare i en by i Uppland. Men lugnet bedrar. På nyårsnatten tänder någon eld på den nerlagda byskolan, numera sluss för asylsökande, och tre människor mister livet.
    Ann Lindells instinkter som utredare vaknar och snart är hon indragen i fallet. Hon blir kontaktad av en person som varit inblandad i en tidigare utredning, och han vill varna henne. Hans budskap är kort men tydligt: Många kommer att dö.
  Några veckor senare exploderar en bomb i Hökarängen, en förort söder om Stockholm.
Efter tio år återvänder Kjell Eriksson till Uppsalaslätten och den ovanligt sympatiska kommissarien. Detta är den första av tre planerade bya böcker om Ann Lindell. Här skildras ett nytt Sverige med en sedan länge förbisedd landsbygd där människor lämnats i en social och ekonomisk periferi. Som alltid skriver Kjell Eriksson lysande prosa med en nerv som gör att man inte kan sluta läsa.
   Men i den här boken tycker jag att han trasslar till intrigen för mycket. Det är så många personer som passerar att man inte kan hålla reda på dem och bi-intrigerna drar iväg åt alla håll och det drar ner helhetsintrycket. Eriksson vill belysa så mycket så att man som läsare inte ser skogen för bara träden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar