Min blogglista

fredag 15 november 2019

Hotad av hackning

 Martin Moore är medieforskare i London och har grundat The Media Standards Trust, varit med och organiserat Orwellpriset och startat journalisted.com.I nyutkomna "Hackad demokrati" .
   Moores poäng är att de grejer som verkligen funkar i internetmiljön är oförenliga med demokratins sätt att fungera. Och ju djupare in på nätet vi flyttar desto svagare blir demokratins förmåga att påverka samhället. Ju djupare in i våra personliga liv vi låter smartphonen och de sociala medierna tränga, desto mindre kommer vi att vara de upplysta medborgare den demokratiska modellen förutsätter.
    Internet har alltmer blivit en plats för trollfabriker, valfusk och företag som säljer vår personliga information till högstbjudande. Kina använder Facebooks och Googles algoritmer för att förtrycka muslimer i Xinjiang. Putins Ryssland har lyckats med det Sovjet bara drömde om: att undergräva de liberala staternas politik och dess invånares förtroende för sina länder och varandra.
   Boken är en spännande och kunskapstät skildring av den digitala erans nya värld, och räknas redan som ett referensverk på området. Jag skriver mer om den i Ålandstidningens söndagsnummer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar