Min blogglista

fredag 20 december 2019

Mästare i sitt esse

88 år ung kommer John le Carré  ut med sin 27:e bok, " En fri agent", där han bygger en fantastisk spionhistoria kring Brexit, Trump, Putin och andra dagsaktuella företeelser. Spänningslitteraturens nestor gör det igen, att kunna få ha den intellektuella skärpan kvar vid den åldern är en nåd att bara hoppas på.
  Hela tiden rör han sig  i dagspolitikens olika motsättningar. Hans värld är inte alls trivialt svart-vit, han driver ingen nationalistisk agenda, den är alltid komplex, den rör sig i gråskalor där det aldrig är självklart vem som är god eller ond, om de begreppen ens existerar. Han värld är just så som världen verkligen är.
   Men han har nog aldrig varit så uttalat politisk som han är nu, i den nya boken. Hans ilska över det som händer idag, över sådant som Trump, Putin och Brexit. Men han skriker på sitt sätt, stillsamt välformulerat,  lågmält och därför också så effektivt.
    Huvudperson i en nya boken är Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten som anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Sa
mtidigt pågår dubbelspel i underrättelsetjänstens labyrinter.  Vem är makten bakom alla oväntade förändringar?
   Detta är är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform

1 kommentar: