Min blogglista

onsdag 8 januari 2020

Fangslande om läslust

   Lustigt ibland hur en del böcker smyger sig undan för att sedan dyka upp. Som Tatjana Brands essäbok "Fängslad om lust till litteraturen och läsningens plats i livet". Den kom redan 2017 men har hållit sig undan mitt öga ända tills nu.
  Det är en personligt hållen essäbok om litteratur och livet, om depression och läsning, eskapism, död och överhettade känslor. Det är en bok som sträcker sig från den brittiska 1700-tals författaren Frances Burney över Inger Christensen och Ann Jäderlund till en lång text om J.K. Rowlings Harry Potter-svit.
    Det handlar om varför man läser om människor som vill ha sällskap när de strövar eller störtar omkring i litteraturen. Essän är samtidens stora intellektuella genre, en plats för eftertanke och precision men också en tummelplats för experiment. När litteraturkritiken blir allt mer trängd i offentligheten och personliga konstupplevelser allt oftare summeras genom ett hastigt klick på "gilla" behövs texter som på allvar kämpar med att formulera vad en djup relation till litteratur kan betyda.
    Får lust att läsa Henry James igen efter essän här om James som en gudabenådad lögnare. Och så är det alltid roligt att läsa om hur andra läser, förstås.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar